De Meest Voorkomende Voedsel Allergieën

De meeste allergische reacties op voedingsmiddelen gebied worden maar veroorzaakt door acht voedingsmiddelen. De meest voorkomende allergieën zijn melk, eieren, pinda´s noten, soja, vis en schaldieren allergie. Ieder van deze acht allergieën heeft zijn eigen identieke karakter.
Veel kinderen ontgroeien hun voedselallergie, maar de kans doet zich voor dat op latere leeftijd de allergieën terug komen. Op de verpakking van producten staat nooit vermeld dat er allergieën kunnen optreden na het gebruik van het product. Het zou goed zijn als fabrikanten dit zouden doen.
Melk Allergie
Koemelk is de meest voorkomende melk allergie. Bijna 3 procent van de kinderen is allergisch voor koemelk. Tachtig procent van de kinderen ontgroeien deze allergie na de leeftijd van zes jaar. Een melk allergie is een immuunreactie op melkproteïnen, de zogenaamde lactose intolerantie. Het lichaam heeft niet het enzym om de melksuiker te kunnen verteren. Kinderen met een melk allergie moeten alle melkproducten vermijden, met uitzondering van de lactose vrije producten.
Binnen enkele minuten na het drinken of eten van melkproducten beginnen allergische reacties op te komen, zoals jeukende en waterige ogen. Misselijkheid, buikpijn, hoesten of huiduitslag.
Pinda Allergie
Anderhalf procent van de kinderen vertonen een allergische reactie na het innemen van pinda´s. Pinda allergie is vaak zeer ernstig en geeft felle allergische reacties. Slechts 20 procent van de kinderen ontgroeit deze allergie. Pindakaas wordt soms ook gebruikt als verdikkingsmiddel voor chili of bij een loempia. Pinda olie zit zelfs in sommige huiverzorgingsproducten en in vogel zaad.
De allergische reacties bestaan uit huidreacties zoals netelroos of eczeem, misselijkheid, braken, diarree, piepende ademhaling, hoesten en zwelling van de tong of gezicht.
Schelpdier Allergie
Deze allergie komt veel voor bij volwassenen en maar weinig bij kinderen. Schaaldieren en vis allergieën zijn allergieën die zich pas later in het leven ontwikkelen. Mensen met een schelpdier allergie kunnen zelfs de stoffen die in de lucht zweven van vis niet inademen. Men kan allergisch zijn voor kreeft, garnalen, oesters. Mosselen of weekdieren. De symptomen van een schelpdier allergie zetten zich op ongeveer tien minuten na het eten ervan. De vergiftiging wordt veroorzaakt door de stof Saxitoxine die vooral aanwezig is bij vis zoals mosselen en oesters. Symptomen zijn een branderig gevoel in de mond, misselijkheid, braken en diarree.
Noten Allergie
Bij een noten allergie is men allergisch voor struik en boomnoten, zoals pistachenoten, cashewnoten, pecan noten, kastanjes of beukennootjes. Walnoten en cashewnoten veroorzaken de meeste allergische reacties. De allergie kan ernstige ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken, hartritme stoornissen en kortademigheid. Voedingsmiddelen zoals marsepein, pesto, baklava, noga en pralines, moet je altijd vermijden als je allergisch bent boor noten. Ook bitterkoekjes, mueslirepen, ijs, Candy bars en cornflakes.
Eieren Allergie
Ongeveer anderhalf procent van onze kinderen hebben een allergie voor kippeneieren. Reacties zijn netelroos, misselijkheid, buikpijn, loopneus, hoesten en zwelling van de tong of gehemelte. Patiënten die allergisch zijn voor kippeneieren zijn meestal ook allergisch voor ander eieren. De meeste producten in de supermarkt waarschuwen niet voor deze allergie en van het etiket wordt je niet veel wijzer. Indien je geconfronteerd wordt met een eiwitallergie, raadpleeg da je huisarts.
Producten met ei er in zijn onder andere, pudding, hollandaise saus, blikken soep, gepaneerd vlees, schuimpjes, eiwitpoeders, slasaus, mayonaise, remouladesaus of tartaarsaus. Eierschalen worden vaak gebruikt in soep, om wijn te consumeren. Gebakken goed bevat vaak glazuur die gemaakt is van eiwas. Controleer altijd of er ei ingrediënten in het product zit voor dat je het koopt als je kind of jij zelf last heeft van een eieren allergie.
Vis Allergie
Slechts 0,4 procent van de volwassenen heeft een vis allergie. Koolvis, zalm, kabeljauw, tonijn, paling en snapper allergieën bestaan. Ze zijn vergelijkbaar met schelpdier allergieën. De vis allergie kan ernstige allergie syndromen bewerkstelligen. De mond begint meteen al na het eten van de vis te jeuken en te tintelen. Er komen allerlei allergische reacties opzetten die levensbedreigend kunnen zijn, zoals storing in de ademhaling, hart en longen.
De allergische reactie wordt veroorzaakt door de vis parasiet Anisakis Simplex. Voedingsmiddelen bereid met vis zijn, caesar salade dressing, wocestershire saus, kaviaar, bouillabaisse en omega 3 supplementen.
Soja Allergie
Indien je allergisch bent voor soja producten kan je er behoorlijk ziek van worden. Huiduitslag, netelroos, diarree, braken, misselijkheid en ademhalingsproblemen. Allergie voor soja wordt veroorzaakt door de eiwitten in de zaden, met name door de zogenaamde ‘opslag eiwitten'. Opslag eiwitten zijn in overvloed aanwezig in de zaden en dienen als “materiaal leverancier” tijdens de groei van de plant. Ten minste twee soorten van deze opslag eiwitten zijn geïdentificeerd als allergenen: viciline en leguminr. Opslag eiwitten zijn meestal stabiel en hitte resistent. Blootstelling aan hitte laat de allergenen grotendeels intact. Recentelijk is er een allergeen in soja geïdentificeerd (geen opslag eiwit) gerelateerd aan de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts.
Tarwe Allergie
Bij een tarwe allergie ben je allergisch voor pijlwortel, boekweit, maïs, gerst, haver of rijst. Er is nog geen remedie gevonden voor tarwe allergie dus je zult tarwerijke producten moeten vermijden. Mensen met een tarwe-allergie hebben een abnormale immuunreactie op een of meerdere eiwitten die voorkomen in tarwe. Het is een van de meest voorkomende allergieën bij kinderen, maar kan ook optreden bij volwassenen. Een persoon met een tarwe-allergie heeft een specifieke antistof tegen tarwe-eiwit opgebouwd, en soms zelfs meer dan één. Sommige mensen krijgen een allergische reactie wanneer zij tarwemeel inademen, anderen moeten tarweproducten eten alvorens zij allergische verschijnselen vertonen
De symptomen kunnen variëren van een opgeblazen buik tot gewichtsverlies toe. Constipatie, chronische diaree, bloedarmoede, osteoporose, rode jeukende huid, flauwvallen of bot en gewrichtspijnen.

Geen opmerkingen:
Een reactie posten