De Meest Vreemde Fruitsoorten ter Wereld
Slangenhuid Fruit

De vrucht komt van de Moiche palm en is ongeveer 4 tot 7 centimeter groot. Ze zijn ovaal van vorm en de uiteinden worden bedekt met een zwarte punt. Ze hebben een harde geschubde rand en de schil lijkt op een slangenhuid. Overlappende kleine ruitvormige schubben die aan de punt donkerder van kleur zijn. Het vruchtvlees is gelig tot oranje ongeveer 5 millimeter dik. het is taai vlezig en zurig van smaak. De vrucht is wel vitaminerijk. de pit van de vrucht is eivormig, houtig, licht gerimpeld en bruin van kleur.
Atemoya

De Atemoya is een soort suiker appel. De vrucht heeft een fruitige smaak en hebben een knobbelige groen schil met een vla achtig vruchtvlees, Deze vruchten zijn heel rijk aan vitamine C. de vruchten komen oorspronkelijk uit Brazilië. Het vruchtvlees is crèmekleurig, smaakt een beetje noot achtig en bevat zwarte glanzende zaden.
Akebia Quinata

Akebia quinata (schijnaugurk), is een van de soorten Akebia die in Nederland kan groeien.
Het is een bladverliezende houtachtige slingerplant, die bijzonder goed als klim heester voor een pergola, loggia of latten rooster kan worden gebruikt. De plant kan vrij groot worden (tot 12 meter hoog) en heeft daarom een stevige steun nodig. In zachte winters is de plant zelfs half groenblijvend. Door koud weer krijgt het blad een mooie, paarse gloed.
Als de zomer zonnig, langdurig en flink warm is, worden de bloemen gevolgd door worst vormige vruchten, die een purper blauwe kleur hebben. Die worden 5 tot 10 cm groot en zijn eetbaar, maar niet erg lekker. Soms wordt wat citroensap toegevoegd om de smaak te verbeteren.
De kern van eetbare, witte pulp bevat honderden zwarte zaden. Wel jammer, in ons klimaat komen de vruchten zelden tot volle wasdom. Van de gedroogde jonge bladeren kan thee worden gezet.
Ramboetan

Pandanus

Pandanus is beter bekend als schroef den.
De vrucht groeit in tropische gebieden en de bevolking gebruikt ze om te koken.
Ze hebben een bloemig aroma en de bladeren worden vaak gebruikt van de plant om om vis heen te wikkelen.
De vruchten hebben het zogenaamde panda extract, een soort pasta die gebruikt wordt voor verschillende gerechten.
Het sap van de vrucht smaakt naar een mengsel van suikerriet en mango.
Passievrucht

De passievrucht is de vrucht van een klimplant die behoort tot de familie van de passie flora.
De passievrucht komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. Tegenwoordig wordt de vrucht vooral geïmporteerd vanuit Kenia, Brazilië, Venezuela, Zimbabwe en de Ivoorkust.
De leerachtige schil van deze vrucht is hard en glad en niet eetbaar.
Binnenin zit zacht geel vruchtvlees dat samen met de eetbare pitjes een frisse zoete smaak heeft. Deze vrucht ontleent zijn naam aan de passiebloem die de passie van Christus zou symboliseren.
De “gele passievrucht” wordt ook wel maracuja genoemd.
Boeddha Vinger

De Boeddha vinger komt oorspronkelijk uit India. Het is een voedzame vrucht, is geel van kleur en is de koning onder de citrus vruchten.
De vrucht wordt aangeboden als offer in Boeddhistische tempels. Hij heeft een aromatische geur en heeft wit vruchtvlees.
De vrucht wordt ook vaak gebruikt als luchtverfrisser of parfum.
De schil is heerlijk voor marinade´s en dressings. Hij kan op allerlei manieren gekookt worden maar wordt in de professionele keuken gebruikt in desserts en salades.
Durian

De Durian is heel voedzaam met een pikante smaak en geur. Voor een fruit bevat durian bijzonder hoge hoeveelheden proteïnen en vetten. Het bevat ook hoge gehaltes van tryptofaan, wat de gehaltes van de opwekkende chemische stof serotonine in de hersenen verhoogt; sulfer samenstellingen waardoor het zijn geur verkrijgt en vitamine E. Sulfer reinigt de lever en huid, heeft antiseptische eigenschappen en helpt bij het opbouwen van het bindweefsel. De rijke aromatische smaak verandert als een kameleon, met een zweem van custard, kaas en uien, vanille, banaan, karamel….en hoe meer je er van eet, des te minder wil je er mee stoppen. Het heeft een harde en stekelige goud groene buitenkant, die zich opent om zachte witte kussentjes van vruchtvlees om een grote pit te onthullen. Een echt rijpe Durian is meer goudkleurig en de schil splijt in de lengte open. Het is mogelijk om twee stekels naar elkaar toe te drukken. In Westelijke landen is Durian verkrijgbaar in Aziatische of Chinese supermarkten, vaak bevroren, in zijn geheel of alleen het vruchtvlees.
Pitaya

Pitaya wordt ook wel Dragon fruit genoemd. De Pitaya is een mooie vrucht met een donkerrode kleur, sommige schijnen roze of geel. De huis van de vrucht heeft een dunne korst bedekt met schubben en de vrucht is opgebouwd uit roof of wit zoet smakend vruchtvlees. Deze vrucht is een uitstekende vorm van antioxidanten.
Kiwano

De Kiwano is een vreemde meloen, komkommer soort oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland.
De buitenkant ziet er nog redelijk uit maar de binnenkant is bizar.
Meestal zien ze er van binnen groen uit met van die vreemde groene verkleuring.

Geen opmerkingen:
Een reactie posten